Bo Anders Eriksson med sin pappa Erik Andersson. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
1 av 3
Bo Anders Eriksson med sin pappa Erik Andersson. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Den här hallen är för trång för att personalen ska kunna komma runt på bägge sidor. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
2 av 3
Den här hallen är för trång för att personalen ska kunna komma runt på bägge sidor. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Erik Anderssons hus i Gränum. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
3 av 3
Erik Anderssons hus i Gränum. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Fånge i sängen 24 timmar om dygnet

"Det är förfärligt"
1:43 min

Från och med idag tvingas 93-årige Erik Andersson i Gränum ligga i sängen 24 timmar om dygnet.

Han är helt beroende av hjälp från hemtjänsten, men eftersom han vägrar flytta sin säng får han nu ta emot all hjälp liggande i sängen. Sonen Bo Anders Eriksson är förtvivlad och säger att det blir tortyr för pappan att ligga hela dagarna.

– Han klarar inte det, han har sagt att han hellre tar livet av sig, säger han.

I rullstol
Erik Andersson sitter i rullstol och får hjälp av hemtjänsten dygnet runt. Hittills har han blivit upptagen på morgonen, men från idag får han ligga kvar och äta och göra sina behov i sängen.

Orsaken är att personalen riskerar skada sig när de inte kan komma åt sängen från bägge sidor för att lyfta, eftersom sängen står i en trång hall, och Erik Andersson vägrar flytta sängen. Orsaken är att det finns en luftvärmepump i vardagsrummet som gör att det blir alldeles för varmt att sova.

Men Bo Anders Eriksson förstår personalen också.

– Det är lika viktigt med personalens arbetshälsa men det är också viktigt att Erik kan sova. Han kan inte ligga i 30-gradig värme och med det suset och blåset, säger han.

Inte bra
Socialchefen i Olofström, Tomas Svensson tycker inte att det är bra omvårdnad att ligga hela dagen, men säger att kommunen under lång tid gjort allt för att lösa situationen. Och hans yttersta ansvar är att se till att inte personalen blir skadad.

– Jag tycker det är förfärligt att det ska behöva bli såhär, men jag måste ta hänsyn till arbetsmiljölagen och det här problemet kan lätt avhjälpas om mannen går med på att flytta sängen, säger han.

Kan inte hjälpa
Dessutom finns det ett rum till som skulle kunna användas, men det vill Erik Andersson behålla som finrum. Bo Anders Eriksson jobbar heltid och kan inte hjälpa sin pappa när han nu blir liggande i sängen.

– Jag kan titta till honom en gång om dagen. Mer kan jag inte hjälpa honom fast jag skulle vilja, för jag älskar min far, säger Bo Anders Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".