Oscar Sjöstedt
Oscar Sjöstedt är ekonomiskpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna. Foto: TT

SD: "Vi är redo för nyval"

Oscar Sjöstedt: Nog det enda parti som ser det som en möjlighet
1:31 min

Mycket tyder nu på att beslutet från Sverigedemokraterna att rösta på alliansens budget och därmed fälla Stefan Löfvens regering kommer att leda till nyval.

Det var många som reagerade med förvåning då Sverigedemokraterna igår meddelade att de kommer att lägga sin röst på Alliansens budget. Men enligt Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson fanns det aldrig något alternativ.

Vi är redo för det om situationen skulle leda det. Och vi är nog det enda parti som kan se ett extraval mer som en möjlighet än något hot.

– Man måste förhålla sig till oss. Man har levt i någon föreställningsvärld där man inte behöver förhålla sig till oss, säger Oscar Sjöstedt (SD).

Men både den rödgröna regeringen och alliansen har med eftertryck sagt att något samarbete med SD inte kommer på tal. Och skulle detta leda till att Socialdemokraterna och allianspartierna trots gårdagskvällens misslyckade möte närmar sig varandra kan det gynna Sverigedemokraterna.

Det tror statsvetaren Andreas Johansson Heinö, som arbetar för den liberala tankesmedjan Timbro.

– På samma sätt som vi pratat mycket nu om att landet regeras, men landet behöver också en opposition och det finns en risk med att ge den rollen till SD. De skulle gynnas av det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".