Uttagsautomat. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Den här synen kan snart bli verklighet i Hällevik. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Uttagsautomat på väg mot Hällevik

"Det är ett elände att inte få tag i pengar"
1:29 min

Länsstyrelsen i Blekinge arbetar för att en uttagningsautomat i Hällevik ska bli verklighet. Men det behövs att någon är intresserad av att starta.

I en rapport skriver man att tanken på en automat väcktes efter att jazzfestivalen Hällevik förra året drabbades hårt då betalningen med kort havererade.

– Vi har fått en förfrågan om vi kan hjälpa till och det kan vi numera, berättar Bengt Lindberg på Länsstyrelsen.

Sedan ett halvår tillbaka finns det pengar hos Post- och Telestyrelsen att hämta om en länsstyrelse vill jobba för att etablera en uttagningsautomat på en ort.

Välkommet i Hällevik
Det handlar alltså inte om att staten öppnar bank på orten, utan snarare ska vanligtvis en bank lockas att ställa en automat på plats då staten hjälper exempelvis står för driftkostnaderna de första åren.

Figge Milton bor i Hällevik och jobbar med den nämnda jazzfestivalen. Han tycker planerna på en automat låter utmärkt, inte minst under tradjazzfestivalen.

– Det kan vara mellan tio- och femton tusen människor här och det är ett elände om de inte får tag i pengar.

Goda chanser
Mycket arbete återstår innan en automat står på plats och man ska också komma ihåg att behovet i Hällevik konkurrerar med exempelvis behoven i Norrlands inland eller någon ö i Stockholms skärgård. Men Bengt Lindberg på länsstyrelsen är optimistisk.

– Jag tror att det finns möjligheter. Det viktigaste är att vi får med oss en aktör som är intresserad av att starta något.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".