Ingrid Hermansson från centerpartiet
Socialnämndens ordförande Ingrid Hermansson. Foto: Sverriges Radio

Ingen fältgrupp i Karlskrona under 2015

Om inte mer pengar skjuts till eller trycket på socialtjänsten minskar kommer fältgruppen fortsatt ligga nere. Paul Melén, som själv fått hjälp av gruppen, är besviken över beskedet.

Fältgruppen i Karlskrona har inom socialtjänsten jobbat förebyggande med barn och unga. Den lades tillfälligt ned efter mordet på 8-åriga Yara Alnajjar, men det kommer att ta längre tid än väntat innan den är tillbaka. Paul Meléns egen dotter kom upp i tonåren och började vara ute sent på nätterna.

– Det blev lite för mycket tyckte jag och ringde fältgruppen. Vi skulle ha möte tillsammans med fältgruppen och skolan och föräldrarna.

Andra mötet blev det sista
Föräldrarna kom överens om gemensamma tider för barnen och att övernattningar skulle förläggas endast till helger. Telefonkontakt upprättades mellan föräldrarna. 

– Det styrdes upp ganska bra. Sedan vid andra mötet fick vi veta att fältgruppen skulle läggas ned. 

På det tredje mötet kom handläggaren frivilligt för att hjälpa till med det sista, sen var det slut. Paul Melén

– Det är fel att inte fältgruppen finns. De föräldrar som verkligen engagerar sig i sina barn och vill få råd och stöd att bryta mönster får ingen hjälp. 

"Ett svek"
Fältgruppen agerande som ett samverkande organ mellan skolan, polisen och föräldrarna. 

– Den kraften är avgörande och har nu försvunnit. 

Paul Melén är tydlig med att det yttersta ansvaret ligger hos föräldrarna. Men han menar att när tonåren kommer så är föräldrar inte mycket värda för sina barn längre. 

– Då ska man opponera och frigöra sig. Samtidigt ska allting fungera. Kommer man då i fel umgänge så eskalerar det väldigt fort. 

Att fältgruppen läggs ned under 2015 kan Paul Melén inte förstå.

– Det här är inte bara ett svek mot oss föräldrar. Det är ett ännu större svek mot barn och ungdomar.

Tvingas prioritera
Ingrid Hermansson, socialnämndens ordförande i Karlskrona berättar att fältgruppen måste prioriteras bort på grund av de uteblivna miljoner som socialförvaltningen efterfrågat. En utredning visade att 40 miljoner kronor behövdes för att klara både den lagstadgade verksamheten - där personal och kostnad för placeringar ingår - och den förebyggande verksamheten som fältgruppen var en del av. Men hon betonar vikten i det förebyggande arbetet.

– Det är oerhört viktigt och på lång sikt finns det ekonomisk vinst i det arbetet som jag ser det. Men en orosanmälan måste leda till utredning inom 24 timmar, sådant måste gå före. 

Tror att fältgruppen vill fortsätta
Hon säger att målsättningen är att fältgruppen ska återuppstå, men kan inte säga när.

– Det är för tidigt för mig att säga på, hoppas på mer medel och att trycket ska minska.

Ingrid Hermansson ser också föräldrarnas, skolans och föreningslivets del i det förebyggande arbetet men menar att socialförvaltningen också har ett ansvar.

– Föräldrar, skola och föreningsliv har också skyldighet. Men visst vi har också. Jag tror att de som tidigare drev fältgruppen gärna skulle fortsätta med det arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".