Besiktningsman lyser under en bil. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Snart har du fyra besiktningsstationer att välja på i Karlskrona. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Från en till fyra bilprovningar

"Fyra finns inte kvar om två år"
1:37 min

För någon månad sedan var det bara ett företag som ägnade sig åt den årliga besiktningen, men nu duggar nyetableringarna tätt.

Från att ha varit monopol har utvecklingen inom bilprovningen gått fort på många håll i landet, men i Blekinge har nyetableringarna varit måttliga. Men det gäller inte längre i Karlskrona.

Sedan november finns två aktörer på banan och i början av nästa år är det totalt fyra företag som kan besiktiga din bil. Marcus Johansson är regionchef hos en av nykomlingarna.

– Karlskrona är en så pass stor stad att det behövs fler än en aktör men fyra kanske är många.

Dela på 40 000
Det finns ett uppenbart problem för de fyra. Kundunderlaget är i praktiken det samma nu som för ett år sedan. Det vill säga drygt 40 000 fordon i kommunen.

Konkurrensen kommer att handla om tillgänglighet, service och till viss del pris. Skulle det komma fram att någon av besiktningsföretagen släpper igenom bilar som har fel så kommer tillståndet dras in, berättar Tomas Holm på Swedac som är den myndighet som kontrollerar bilbesiktningarna.

– Skulle det komma fram att man inte följer de regler som finns så kan det bli aktuellt att återkalla företagets tillstånd.

Kommer att försvinna
Bilprovningens monopol gick i graven 2010 då den borgerliga alliansen ville ha till en konkurrenssituation. Så har det onekligen blivit, men frågan är om de fyra bilprovningarna kommer att finnas kvar om låt säga två år? Veine Arvidsson som är platschef på den firma som funnits i Karlskrona i två år, är tveksam.

– Personligen tror jag inte att det fins kvar fyra aktörer om två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".