Moderaterna Emanuel Norén och Magnus Sandgren.
Moderaterna Emanuel Norén och Magnus Sandgren. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Karlshamnsmoderater: Inför knarkhundar på skolor

"Dags att sätta ned foten"
3:52 min

Moderaterna i Karlshamn vill släppa in knarkhundar på kommunens skolor och fritidsgårdar för att göra dessa verksamheter drogfria.

Man gör detta för att tvinga bort knarket från skolan och skicka starka signaler att det inte är acceptabelt. 

– Tanken är att barn och ungdomar ska veta att det kan komma knarkhundar och att vuxenvärlden gör allt för att få bort narkotikan, säger Emanuel Norén (M) som är andre vice ordförande i gymnasienämnden.

Han tillägger att detta är en åtgärd ut av många, men att den har fått mycket uppmärksamhet för att det är ett annorlunda grepp i sammanhanget. 

Flera motioner mot knarket
Man menar på att detta kan göras när skolan är stängd och att skolan eventuellt skulle kunna bli ett övningsområde för polisens utbildade hundar. Det ska ha en avskräckande effekt. Motioner om drogtester som uppmärksammades förra veckan och nu polishundar ska lämnas in och behandlas av politikerna.

– Som vuxen måste vi kliva in i det här sammanhanget och verkligen sätta ned foten att vi ska ha en drogfri verksamhet i skolan, säger Magnus Sandgren (M).

Han betonar att det finns många åtgärder som måste förbättras som till exempel samarbete med skola, social, polis och föräldrar. Ett brett spektra av åtgärder som tillsammans samverkar.

Ungdomarna är positiva
Ungdomar som vi pratat med verkar övergripande positiva till initiativet men tycker också att de som är oskyldiga kan påverkas negativt. Knarkhundar är ett sätt att visa att det inte är okej att använda eller sprida substanserna.

– Jag tycker det är en bra tanke för då visar de att det inte är acceptabelt att använda knark i skolan. Det ska vara ett tryggt samhälle och även för oss i skolan, säger Alicia Nilsson på Väggaskolan i Karlshamn.

Förekomsten av illegala substanser råder det också delade meningar om, men att det är ett problem verkar de flesta hålla med om. Dock framhåller flera att de är oroliga att oskyldiga ska misstänkas om droger återfinns i deras skåp utan deras vetskap.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".