Fågelvägen
Anna Brag tycker att mosaiken behövs idag på grund av dess beständighet. Foto: Mattias Nilsson/Sveriges Radio

Konstnären som önskade sig en motorväg över vattnet

Anna Brag om utställningen Fågelvägen
5:06 min

När Anna Brag var liten tyckte hon det var en omväg att cykla från hemmet i Nättraby till centrala Karlskrona. 
– Tänk om man hade kunnat bygga en bro över vattnet istället, säger hon. På lördag har konstnären Anna Brag vernissage på utställningen Fågelvägen i Konsthallen i Karlskrona.

Det handlar om konst där betraktaren får uppleva en utsikt, en storslagen vy, ofta ovanifrån som vore man själv en fågel.

Trött på omvägar 
Inspirationen kommer från ungdomens cykelturer från Nättraby till Trossö i centrala Karlskrona. Anna Brag såg det som en omväg. 

– Man cyklade där...riksväg 15 hette det då. Tänk om man hade kunnat lösa det mycket smartare genom att bygga en bro, säger hon. 

Utgår från kartor 
Därför har hon tagit fram gamla kartor och utifrån dem skapat ett antal skisser över hur vattnet har påverkat geografin. Den äldsta är från 1680, året då staden grundlades. 

Anna Brag har också arbetat med en framtidsvision där hon ritat in helt nya öar i vattnet runt Karlskrona i överensstämmelse med de prognoser som finns kring havsnivåns höjning.

Idén med en motorväg i vattnet är hon dock inte ensam om. På 1960-talet lanserades Projekt Västerleden som skulle förbinda Sjuhalla med Ekholmen. Planer som dock skrinlades.

Förutom teckningar blir det mosaik på Anna Brags utställning som pågår mellan den 6 december och den 18 januari på Konsthallen i Karlskrona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".