Tidigare socialdemokratiska minister Lars Engqvist hoppas att landsbygdsfrågorna kommer upp på agendan inför nyvalet. Foto:Jonas Ekströmer/TT
Tidigare socialdemokratiska ministern Lars Engqvist hoppas att landsbygdsfrågorna kommer upp på agendan inför nyvalet. Foto:Jonas Ekströmer/TT

Före detta minister Lars Engqvist glädjs åt nyval

"Då proteströstar man på Sverigedemokraterna"
10 min

Karlskronafödde Lars Engqvist, tidigare bland annat socialdemokratisk socialminister och vice statsminister, välkomnar det extra valet den 22 mars nästa år.

– Jag kände lättnad, när jag såg att Stefan Löfven bestämt sig att gå till nyval, säger Lars Engqvist, jag tycker det känns skönt och det ger öppningar i det demokratiska systemet.

Det finns risk att man hamnar i samma situation igen efter ett nytt nyval, men Lars Engqvist tror att många funderar en extra gång över hur man ska rösta och att man väljer att rösta strategiskt:

– Ja, jag kan mycket väl tänka mig det.

Och han är inte säker på att Sverigedemokraterna får lika många röster som i riksdagsvalet i höst.

– Förra gången var det mycket proteströster. Även om Sverigedemokraterna är främlingsfientliga så betyder inte det att alla som röstar på dem är det. Många valde att rösta på dem i protest mot samhällsutvecklingen på andra områden. Och den typen av proteströster fungerar inte likadant i ett sådant här val.

En fråga som han anser kommit i skymundan och som han anser att alla partierna har ansvar för att få upp på agendan är landsbygdsfrågor. För om de inte tar landsbygdsfrågorna på allvar går det illa:

– Då proteströstar man på Sverigedemokraterna.

Och när han säger landsbygden menar han alla områden utanför Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".