I förgrunden syns en ljusstake med tända ljus, i bakgrunden ett foto av en liten tjej. Vid sidan om ligger massa blommor. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio
Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio

Blodspårsanalytiker: Det handlar om minst åtta slag

"Det har utdelats minst åtta slag"
1:15 min

Mordrättegången efter åttaåriga Yara Alnajjars död fortsatte idag och på förmiddagen vittnade polisens blodspårsanalytiker.

En genomgång av lägenheten visar att spåren efter de flesta slagen hittats i klädkammaren och att blodstänken visar på minst åtta slag. 

– Det har utdelats minst åtta slag. Det kan jag se på blodbilderna, det grundar jag på storleken och utseendet på stänket, säger blodspårsanalytikern Carsten Nielsen.

Polisens kriminaltekniker har gått igenom lägenheten för att läsa av blodstänk och dra slutsatser av hur blodet hamnat där. Genom att titta på vinklar och storleken på fläckarna kan teknikerna dra slutsatsen att flera slag mot Yara utdelats i klädkammaren i hennes rum. Höjden och vinkeln på spåren visar att hon fått några slag när hon legat ned i klädkammaren.

De olika blodbilderna visar på åtta vetenskapligt belagda slag. Men när P4 Blekinge pratar med Carsten Nielsen efter rättegången så säger han att rent hypotetiskt kan slagen har varit hundra stycken eftersom det första slaget på en kroppsdel inte framkallar något blod.

Utanför klädkammaren stod några kassar, och där finns en annan typ av blodstänk.

– På de flesta kassarna är det blod som visar att någon eller något har rörts sig i området och rört vid kassarna, säger blodspårsanalytikern Carsten Nielsen i rätten.

 

Mer om den döda åttaåringen

På Valborgsmässoafton larmades polisen till en lägenhet i Karlskrona där de möttes av en svårt skadad flicka. När hon förts till Blekingesjukhuset kunde man konstatera att hon var död.

Här hittar du all vår rapportering om den döda åttaåringen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".