Buss
Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.

Gymnasieelever behåller gratis busskort

Det är en bra gräns
1:15 min

Gymnasieelever i Karlskrona som bor minst 5,5 kilometer från skolan får behålla gratis busskort.

 Det beslutade utbildningsnämnden i Karlskrona kommun igår, som diskuterade om man skulle följa kommunallagen eller ha kvar Karlskronas generösare alternativ.

– Vi är en enig nämnd och vi ser ingen anledning till att förändra det vi har idag. Men att det är viktigt att vi får det nedskrivet, för det har varit så väldigt länge och det har inte funnits några riktlinjer, säger Emma Swahn Nilson ordförande i utbildningsnämnden i Karlskrona kommun.

Enligt lag är varje kommun skyldig att betala reseersättning, alltså gratis busskort till elever i kommunala och fristående gymnasieskolor om eleven bor minst 6 kilometer från skolan. Men i Karlskrona har praxis i många år varit generösare - 5,5 kilometer.

Sexkilometersgränsen som var på förslag skulle skära rakt genom Kungsmarken. Då skulle husnumret avgöra om en elev får gratis busskort eller inte. Men nu har alltså utbildningsnämnden i Karlskrona kommun beslutat att det är 5,5 kilometer som gäller, räknat på avståndet till Östersjöskolan, som ligger längst söderut på Trossö för att ge lite buffert åt gränsen.

– Framförallt är det viktigt nu att vi får en karta över de gator det gäller. Och det får vi i samband med det här beslutet, säger Emma Swahn Nilson.

I god tid inför höstterminen 2015 ska man kunna se på kommunen hemsida om man bor innanför eller utanför gränsen för gratis busskort. Och slipper också ansöka om kortet. Gratis busskort ska lämnas ut automatiskt så fort gymnasieeleven har fått plats på skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".