Närbild på olika sorters valsedlar. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Sölvesborg ändrar rutiner efter valfusk

"Vi behöver se över sättet att utbilda de som ska sitta i vallokalerna"
3:34 min

Rutinerna för att skaffa de 80-talet rösträknare som behövs inför valdagen ändras nu i Sölvesborgs kommun. Partierna kommer inte längre få nominera rösträknare.

Det kommer istället vara allmänheten som får anmäla sitt intresse till valnämnden. Dessutom kommer både nya och gamla rösträknare få en mer djupgående utbildning

– Vi behöver se över sättet att utbilda de som ska sitta i vallokalerna och vi har också kommit fram till att vi ska ha ett öppet förfarande när vi rekryterar de som ska sitta där, säger Peter Wald som är ordförande för valnämnden i Sölvesborg.

Ändringen kom till stånd efter att det i Falkviks valdistrikt dök upp 40 extra moderatröster vid räkningen hos länsstyrelsen. Redan till extra valet i mars kommer de nya rutinerna att tillämpas.

Men det kan mycket väl komma att bli samma 80 personer som räknade rösterna förra valet som sitter kvar eftersom de redan har utbildning.

– Vi söker inte nya, de 80 kan mycket väl vara de som sitter kvar men skillnaden är den att man sitter inte där som partiföreträdare utan som medborgare, säger Peter Wald

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".