Herrgården Skärva syns bakom en grind med skylten privat. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Totalt såldes konst och antikviteter från Skärva herrgård för drygt 7 miljoner kronor.Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.

Svensk privatperson räddar de kinesiska tavlorna

Den unika samlingen med 96 kinesiska målningar från 1700-talet som hängt på Skärva herrgård har räddats av en svensk privatperson. 

Privatpersonen ropade in samlingen för drygt 3,2 miljoner vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion i veckan.  

– En svensk privatperson har nu tagit det stora ansvar som svenska staten borde ha tagit för detta unika kulturarv. Det är beundransvärt att en privatperson nu har räddat kvar samlingen med de 96 gouacherna i Sverige. Detta känns rätt på alla sätt,  säger Magnus Bexhed, vd på Uppsala Auktionskammare.

Försäljningen av samlingen skedde genom en så kallad ”villkorad försäljning” vilket innebar att de 96 gouacherna först klubbades var och en för sig för att sedan säljas som en hel samling.

Den villkorade försäljningen blev verklighet då flera budgivare från hela världen var intresserade av att fortsätta hålla samlingen intakt. Budgivningen för hela samlingen startade på 1 700 000 kronor och efter en intensiv budgivning såldes alla de 96 gouacherna för totalt 3 185 000 kronor.
 
Totalt såldes konst och antikviteter från Skärva herrgård för 6 950 000 kronor.

Lite kvar i Karlskrona
Marcus Sandekjer, museichef på Blekinge museum, lyckades med hjälp av flera olika sponsorer ropa in fyra olika saker för totalt 86 000 kronor på auktionen.

Han ropade in tre gipstavlor som föreställer Montesquieu, Benjamin Franklin och Carl-August Ehrensvärd och ett  konsollbord, som med största sannolikhet är tillverkat på varvet.

Ett gustavianskt golvur, ett så kallat flöjtur, från Skärva ropades in av Nationalmuseum för 320 000 kronor. Nationalmuseum ropade också in ett par högklassiga lockurnor från 1700-talet för 92 000 kronor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".