Tomas Forsberg biograferna i Ronneby och Karlshamn med filmhunden Tilda. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Tomas Forsberg biograferna i Ronneby och Karlshamn med filmhunden Tilda. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.

Text på alla svenska biofilmer nästa år

"Det finns en efterfrågan"
5:03 min

Efter nyår ska diskrimineringslagen skärpas i Sverige. Det innebär bland annat att det ska erbjudas text på alla biofilmer i landet så att hörselskadade lättare ska kunna hänga med i handlingen.

På Bio Metropol i Karlshamn och på Centrumbiografen i Ronneby har man dock använt sig av textade svenska filmer sedan ungefär ett år tillbaka.

Enligt ägaren Tomas Forsberg är text på svenska biofilmer uppskattat av publiken. Åsikter som framförts av en del filmskapare, att texten skulle störa bildkompositionen, ger han inte mycket för.

– Vi har ju vuxit upp med text på alla utländska filmer så jag tror att vi har en stor acceptans för det här, säger han.

Han tillägger att responsen var positiv när man införde text på alla filmer för ett år sedan.

– Vi fick mycket härlig feedback. Kanske framförallt från äldre. Vi har ju rätt många äldre som går på bio. För mig själv tycker jag inte alls att det är konstigt.

Eftersom Tomas Forsberg driver fristående biografer som inte tillhör någon stor kedja kan det bli svårt för honom att erbjuda alternativ på filmer med och utan text.

SF Bio kommer att erbjuda text på alla filmer från och med den 19 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".