Miljöchef Robert Johannesson ståendes i en korridor i Karlskronas kommunhus. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Miljöchef Robert Johannesson har fortfarande inga säkra svar om dioxinet i Saleboda. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.

Inga säkra svar om dioxin

"Risken finns att vi aldrig får veta"
1:34 min

Källan till dioxinutsläppet i Saleboda är fortsatt ett mysterium och risken finns att det förblir så.

Idag har Karlskrona kommun och Trafikverket suttit i möte om gifterna som hittats i flera dricksvatten brunnar. Trafikverket menar att de inte orsakat utsläppet och anser sig nu färdiga med ärendet, men Karlskronas miljöchef Robert Johannesson är ännu inte inne på den linjen.

– Nej de får ännu inte släppa det, först måste vi bli klara med våran analys, säger Karlskronas miljöchef Robert Johannesson.

Låga halter
Det är nu snart två månader som Trafikverket slog larm om att man hittat dioxin i en dricksvattenbrunn i Saleboda. Där efter har man hittat gifterna i fler brunnar men provsvar visar nu att det handlar om mycket låga halter. Men om halterna är så låga så att dem inte är skadliga kan inte Robert Johannesson säga i nuläget.

Den senaste tiden har det spekulerats om tre olika giftkällor. Hormoslyr som använts för bekämpning av ogräs längs järnvägen, ett gammalt växthus som finns i området eller ett nedlagt sågverk.

Svaret kan utebli
Testerna kan utesluta Hormoslyr, däremot har det hittats höga dioxinhalter vid sågverkstomten. Men ännu är inget säkert och Robert Johannesson varnar för att vi kanske aldrig får något svar på vart giftet kommer ifrån.

– Det är ju i farans riktning att vi aldrig får något svar och då sitter man där med sin brunn och vet inte vad man ska göra, men där är vi ännu inte.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".