Någon städar golvet genom att torka med en mopp.
Facket vill lyfta frågor om hur hotellstädarna mår på jobbet och om de hinner ta pauser. Foto: Hasse Holmberg/TT

Städare startar kampanj för bättre villkor

"Klarar inte ett ett helt yrkesliv utan förslitningsskador"
6:14 min

Sverige är ett av de land i världen där städare har kortast tid på sig att städa hotellrum. Det enligt Hotell och restaurangfacket, som nu vill lyfta sin kampanj Schyssta städvillkor, som körs i hela världen.

– Du har den fysiska biten att det är ett tungt jobb och den psykiska biten att du måste hinna, säger Björn Kjellander som är housekeepinganställd och förtroendevald i hotell och restaurangfacket.

Ett problem menar Björn Kjellander är att städare är en svårorganiserad grupp. Det är inte lätt att få de som inte har facklig vana att organisera.

-- Det finns arbetsplatser där vi i facket inte ens blir insläppta och kan informera. Vet du inte att facket finns och kan hjälpa dig så är det svårt att få med folk, säger han.

Med kampanjen hoppas facket lyfta de här frågorna och det de vill ha svar på är hur hotellstädare mår när de jobbar, har tid till pauser och klarar en arbetsdag utan att ta smärtstillande.

– Tyvärr är det här vanligare än vad man tror. Det är väldigt många som inte klarar ett helt yrkesliv utan förslitningsskador, säger Björn Kjellander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".