Francesca Catellani
Francesca Catellani importerar italiensk mat. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Italienskt tema på Mathörnan

"Jag brukar laga till den dagen innan"
22 min

I dagens Mathörnan tillagar Francesca Catellani en vegetarisk lasagne med pesto genovese.

Francesca kommer från Reggio Emilia i norra Italien och träffade sin sambo under studierna i Kristianstad. Nu bor de i Mörrum där hon driver import och försäljning av italiensk mat, ofta sådant man inte kan hitta i Sverige. I Mathörnan lagar hon lasagne med pesto genovese och nedan finns recepten.

Bechamelsås
20 g smör, 20 g vetemjöl, 4 dl mjölk, 2 msk riven parmesanost, salt, muskot, vitpeppar

Smält smör i kastrull, blanda i mjöl och sedan mjölk. Vispa hela tiden tills det kokar upp. Ta bort kastrullen från spisen, blanda i riven parmesanost och smaka av med salt, muskot och vitpeppar.

Pesto
50 färska basilikalöv, 1 1/2 vitlök, 50 g pinjenöt, 50 g parmesan (eller 30 g parmesan och 20 g fårost), 8 msk extra virgin olivolja, salt och peppar

Lägg basilika, vitlök, pinjenötter, parmesan och olja i en matberedare, mala/krossa tills slät. Smaka av med alt och peppar. Att lagra: topp med olivolja.

Lasagne
200 g durumvete, 2 ägg

Blanda mjöl och ägg. Vänta 15 minuter och börja sedan göra lasagneplattorna med pasta-maskin. Koka lasagneplattorna i saltat vatten i 5 minuter. Smörj en ungsform med smör, ta lite bechamelsås i botten och lägg på de första plattorna. 

Första lagret (ovanför plattorna): pesto, beachamelsås och riven parmesanost.
Sista lagret: ta bechamelsås och riven parmesanost på lasagneplattorna.

Gratinera lasagnen i förvärmd ugn på 200 grader under 25-30 minuter. Låt stå en stund innan servering.

Buon appetito önskar Francesca.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".