Ett skogsröjningsfordon på spåren vid Ringöbron, två arbetare och några betongstolpar bredvid spåren. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Verköbanan. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.

Godstrafiken till Verkö ställs in

Kommunen: Naturligtvis tråkigt
6:38 min

Godstågen på Verköbanan mellan Karlskrona och Verköhamnen ställs in till och med september nästa år.

Tanken var att tågen skulle gå två gånger om dagen efter upprustningen av banan, som kostade kommunen 60 miljoner kronor. Men intresset har varit dåligt, enligt Christer Kjellberg på Stena Line.

En anledning är att transporter med lastbilar är mer flexibla än tåg och kan stanna på olika ställen. Det är också dyrt att köra tåg som inte är fullastade men järnvägen och Verköbanan är ändå viktig för Stena Line menar han.

– Järnvägen är en långsiktig transportmetod och då gäller det att ha tålamod, säger han.

Han säger att en väg för att få tågen att börja rulla igen vore att ge åkerierna skattelättnad när de kör gods på tåg i stället för lastbil.

– Det är naturligtvis tråkigt men å andra sidan så är Verköbanan en del av en långsiktig investering. Tiden kommer för järnvägen, säger Tore Almlöf chef för strategisk planering i kommunledningsförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".