Flera mobiltelefoner av äldre modell. Foto: Sveriges Radio
Utseendet på mobiltelefonerna har skiftat genom åren. Foto: Sveriges Radio

Årets julklapp gav bilen motorstopp

"Efter det undvek vi att svara medan vi körde"
3:09 min

För exakt 20 år sedan var mobiltelefonen årets julklapp. En liten lätt bieffekt kunde vara att bilen stendog om man svarade under färd...

Lars-Olof Olsson från Rödeby jobbade 1990 med teknisk service för radio och tv, samt mobiltelefoniutbyggnad.

En dag var han och hans kollega på väg till Fågelmara där de skulle hade serviceuppdrag på en basstation. De hade just fått en ny tjänstebil, en Volvo 245. Lars-Olof kör och hans kollega sitter i passagerarsätet med en stor bärbar telefon i knät. 

– Den var stor som en kylbox man har med sig till stranden på sommaren. Luren låg uppepå i en hållare, berättar Lars-Olof Lindell. 

Närhan och kollegan just passerat Jämjö ringer det i den gigantiska telefonen. 

– Samtidigt som kollegan svarar, så lägger bilen helt av. Den blir stendöd och jag får svänga in till kanten och vänta. När samtalet är slut så kan jag starta igen.

Lars-Olof Olsson berättar att kollegorna efter denna incident lät bli att svara i telefonen medan de körde. Hur stor nytta mobilen egentligen gjorde då kan man ju fråga sig. 

Läs fler artiklar om årets julklapp genom tiderna här: 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".