Jenny i köket.
Jenny Mattisson Ingvarsson känner sig som 45. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio.

Svenska pensionärer friskast i EU

Pensionären: Känner mig som 45!
1:26 min

Svenska pensionärer är friskast i hela EU. Det skriver Svenska dagbladet idag och hänvisar till nya siffror från statistikbyrån Eurostat.

Män och kvinnor i Sverige är också de mest långlivade i Europa med en förväntad livslängd på drygt 80 år för männen och nästan 84 år för kvinnor.

Jenny Mattisson Ingvarsson håller i träningspass för bland annat pensionärer i Rödeby. Och hon känner inte av att hon närmar sig 70.

– Det känns inte någonstans! Jag är en rörlig människa och jag tänker inte på ålder. Den dagen den sorgen. Än så länge känner jag mig som en 45-åring, säger hon.

Att Jenny Mattisson Ingvarsson känner sig som 45 är egentligen inte så konstigt för dagens 70 är det nya 50. Det menar professorn Ingemar Skoog som forskat om äldre människor hälsa. Han menar att det kan vara vårt välfärdssamhälle som gör att vi lever längre och är piggare.

Att vi har ledigt på helgen och mindre tunga arbeten gör att vi också lever längre och bättre kan tackla sjukdomar även vid en högre ålder eftersom våra kroppar inte är lika utslitna som innan menar Ingemar Skoog.

Men trots att svenska pensionärer överlag är allt friskare så är ålderns höst i högsta grad en klassfråga menar han.

– Åldrandet är kanske det mest ojämlika vi har. Ju finare jobb vi haft, ju bättre lön vi haft och så vidare, desto mer utvilade är vi. Däremot är människor som haft hårda jobb lika utslitna som tidigare, säger Ingemar Skoog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".