Sofie Hidnäs sitter utanför huvudbyggnaden på BTH
1 av 2
Sofie Hidnäs är nöjd med den nya ingångslönen. Foto: Anna Börje/Sveriges Radio
Sjuksköterska i mörkt rum och sjuk man i säng.
2 av 2
Från och med nästa år får nyuteximinerade sjuksköterskor ett rejält lönelyft i Blekinge Foto: TT/Tore Meek

Rejält lönelyft för nya sjuksköterskor

"Jag är jättenöjd med den nya ingångslönen"
1:14 min

Alla sjuksköterskor som utexamineras nästa år får en ingångslön på 24 000 kronor om de börjar jobba i landstinget i Blekinge. Det är en höjning med 1 300 kronor i månaden.

Sjuksköterskorna i Blekinge har haft sämst löneutveckling i landet de senaste två åren.
Lönehöjningen har då legat på mellan 50 och 500 kronor i månaden.

Men nu blir det en rejäl höjning på 1 300 kronor. Alla nya sjuksköterskor erbjuds dessutom en tillsvidareanställning. Allt för att locka nyutbildade sjuksköterskor att ta jobb i sjukvården i Blekinge.

Alla inte nöjda
Sofie Hidnäs är en av dem som får ökad lön och även om hon är nöjd med sin lön så är långt ifrån alla det. 

– Det är väldigt blandat, det så kallade 24 000-upproret bland studenter förra året har nu blivit ett 25 000 kronorsuppror, säger Sofie Hidnäs.

– Men jag tycker att vi ska vara nöjda med 24 000 kronor i ingångslön, pengarna ska ju tas någonstans ifrån och 1 300 kronor är inget dåligt lönelyft, säger hon. 

Ett extra påslag
Sofie Hidnäs från Liatorp har arbetat som undersköterska i 22 år, för sin erfarenhet inom vården får hon dessutom ett extra påslag på 600 kronor i månaden.

För henne blir den en rejäl löneförhöljning när hon till sommaren tagit sin examen och börjar jobba på Blekingesjukhuset.

Hon har i två somrar i rad arbetat som undersköterska på akuten vid Blekingesjukhuset i Karlskrona, då för en lön på 20 200 kronor i månaden. Hon har också jobbat i Norge, men det är inget som lockar nu när landstinget höjer ingångslönerna.

– Det är skönt att kunna jobba på hemmaplan. säger Sofie Hidnäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".