Foto:  Mats Andersson, meteorolog på SMHI och Rebecka Gyllin, programledare för Solklart. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio
Foto: Mats Andersson, meteorolog på SMHI. Rebecka Gyllin, programledare för Solklart - meteorologens svar på allt mellan himmel och jord. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio

Fråga om väder och vind i nya programmet Solklart

"Vädrets påverkan på oss människor är intressant"
6:16 min

Solklart – meteorologens svar på allt mellan himmel och jord. Så heter det nya ring-in-program om väder i P4 Riks som börjar sändas från Blekinge den första januari. Lyssna på första programmet här. 

På nyårsdagen kan lyssnarna få svar på sin väderfrågor som exempelvis hur det kan  vara en knivskarp gräns mellan regn och uppehåll och om det verkligen går att spå vädret av att kvällshimlen färgats röd.

Den erfarne meteorologen Mats Andersson på SMHI, som i många år delat med sig av sin kunskap på både SR och SVT, kommer att besvara frågor från lyssnare som ringer in under det direktsända programmet.

– Det är med skräckblandad förtjusning jag kastar mig ut i en timmes direktsändning, men jag ska göra mitt bästa för att ge bra svar på lyssnarnas frågor, säger Mats Andersson.

 Programledare är Rebecka Gyllin, till vardags reporter och programledare på P4 Blekinge.

– Det är jättekul att få sända det här programmet. Väder kan man prata med alla om, oavsett om det är med en främling på stan eller ens sambo. Jag är nyfiken på lyssnarnas frågor och ser fram emot att lära mig mycket nytt, säger Rebecka Gyllin.

Programmet, som bygger på att lyssnarna ringer och ställer sina frågor, direktsänds torsdagen den första januari 2015 mellan kl 12.03 och 13.00 i P4 Riks. Programmet återkommer under sedan under påsk, Kristi himmelfärdsdagen och till jul 2015.

Telefonnumret man kan ringa på nyårsdagen är 099-11080 men det går att maila sin fråga redan nu till solklart@sverigesradio.se om man skickar med sitt telefonnummer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".