Skolelever i ett klassrum. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Blekinges grundskolor för bra för bidrag

Läxhjälp för att bli ännu bättre
1:31 min

När Skolverkets pengar till läxhjälp skulle fördelas hade bara två kommuner i länet tillräckligt dåliga resultat för att få bidraget.

Kvalitetssamordnaren Annika Fors i Ronneby kommun som inte fick bidrag till läxhjälp är besviken.

– Kraven i skolan är stora idag och vi har precis haft en stor screening av våra skolor som visar att vi framför allt i svenska och läsförmåga måste öka våra elevers kunskaper. Vi har elever som inte når målen som behöver mer än vad vi idag ger dem, säger Annika Fors.

Kommunerna sökte tre gånger så mycket
I år var det första gången som kommunerna kunde söka läxhjälpsbidraget. 15 miljoner kronor fanns att söka, men landets kommuner sökte tre gånger så mycket och Skolverket fick prioritera kommuner som hade lägst medelbetyg i nionde klass.

Karlskrona och Olofström fick bidraget. Eva Ingemansson, en av rektorerna på Högavångsskolan i Olofström är glad.

– Ja, givetvis, det kommer ju eleverna till nytta, säger hon. 

Mat och hjälp
Högavångsskolan har tidigare inte haft läxhjälp. Nu blir det möjligt att ha det två timmar i veckan. Skolan har redan förberett sig genom att införa komprimerad skoltid. Håltimmar har tagits bort och arbetspassen har förlängts lite, så att de flesta eleverna på högstadiet kan sluta halv tre.

Då kan läxhjälpen starta tidigare på dagen då eleverna inte hunnit bli så trötta. Det hela kommer att börja med en macka och kanske heta något stil med ”Öppen dörr”.

För alla 
Eva Ingemansson vill att läxhjälpen ska vara både för dem som kommit efter och dem som ligger bra till, men vill lära sig mer:

– Det är ju det vi jobbar med hela tiden att eleverna klarar sig så bra som möjligt, utvecklas hela vägen. Och den här stunden på dagen kan ju likväl vara åt den eleven som vill komma ännu längre och inte bara få ett betyg, säger Eva Ingemansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".