Vårdpersonal behandlar en patient på en vårdavdelning. Foto: Bertil Ericson/TT
Anders Lund tycker att man måste ta tillvara den kompetens som finns. Foto: Bertil Ericson/TT

Asylsökande ska lättare få vårdjobb

"Fler får arbete där vi är i skriande behov av medicinskt utbildad personal"
1:36 min

Det ska bli lättare för de som har eller söker asyl och har utbildning från ett annat land att få jobb inom vården i Blekinge. Det efter att landstingets personalpolitiker klubbat genom en motion i ärendet.

Moderaten Anders Lund som är andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden är den som står bakom motionen.

– Jag hoppas att det här ska leda till att fler får arbete inom kommun och landsting där vi faktiskt är i skriande behov av medicinskt utbildad personal. Är man högskoleutbildad ska man också få använda sina kunskaper, säger Anders Lund.

Motionen som klubbades igenom för tre veckor sedan syftar till att ta tillvara på den kompetens och kunskap inom vården som finns hos människor som är utbildade i ett annat land. 

Landstingsfullmäktige har nu gett landstingsdirektören i uppdrag att utreda hur det här kan göras tillsammans med kommunerna i Blekinge och arbetsförmedlingen.

Och tanken är att göra det lättare för alla med en utbildning utanför Sverige. Oavsett om de har eller söker asyl.

– Det är egentligen alla som kommer hit. Om du har asyl eller är asylsökande så är det viktigt att man inte bara sitter och väntar. Ingen mår bra av det, säger Anders Lund.

Exakt hur motionen ska genomföras är upp till de olika myndigheterna att bestämma.

– Det är svårt att säga vem som ska göra vad och det är inte mitt jobb som politiker heller utan jag lägger motionen och sedan får myndigheterna samarbeta på bästa sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".