Knäppta händer på ett bord. FOTO: STIG-ÅKE JONSSON/TT
FOTO: STIG-ÅKE JÖNSSON/TT

Brist på gode män i Blekinge inför 2015

En rundringning som P4 Blekinge gjort visar att fyra av fem kommuner i länet behöver fler gode män. Kristina Valtersson, ordförande i överförmyndarnämnden i Ronneby, beskriver situationen som knepig.

– Vi är medvetna om att behovet ökar under 2015 då vi räknar med att få fler ensamkommande barn till Ronneby och då blir det knepigt. Vi behöver helt enkelt förordna fler gode män. 

Trenden tydlig
Hur många personer det rör sig om kan inte Kristina Valtersson säga. Ingen vet idag hur många ensamkommande flyktingbarn som planeras komma. 

– Det tror jag inte ens Migrationsverket vet i det här läget, men vi räknar med en ökning. Trenden har ju varit så, om man ser till 2013 och 2014. 

– Fler gode män behöver anställas och förordnas och vi jobbar på olika sätt för att rekrytera. 

"Vi måste klara det"
Även i Karlshamn, Olofström och Sölvesborg berättar om att behovet av gode män kommer att öka. Karlskrona står däremot starkt och är beredda att möta ett ökat behov. Det säger Helén Göransson, handläggare på överförmyndarnämnden i Karlskrona när P4 Blekinge ringer upp. 

Så här Kristina Valtersson på frågan om hon tror att de kommer att klara av den situation som väntar.

– Det måste vi göra, det är ett uppdrag vi har och de ensamkommande barnen är i stort behov av stöd och hjälp. Behovet är stort, vi måste fixa det här så är det bara. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".