Sjukskriven, sjuk kvinna, psykisk ohälsa, sjuk. Foto: Erik G Svensson/TT
Olofström vill få bukt med sjukskrivningarna. Foto: Erik G Svensson/TT

Olofström utreder varför fler sjukskriver sig

Sjukskrivningarna inom den kommunala verksamheten i Olofström har ökat senaste tiden och nu kommer kommunen lägga 500 000 på att ta reda på varför. 

Pengarna ska tas från Olofströms sociala investeringsfond och gå till att anställa en person under ett år för att ta reda på varför sjukskrivningarna ökar, det rapporterar lokaltidningarna. Detta efter att Socialdemokraterna i Olofström har godkänt ett budgetförslag om detta från Centerpartiet. 

Genom medborgarenkäter och statistik men också genom att prata med verksamheter och fackförbund är målet att den projektanställde ska komma fram till varför det ökar för att sedan kunna motverka det.

Målet med satsningen är att minska sjukskrivningarna för att få ner kostnaderna men också göra något för de sjukskrivna säger kommunstyrelsens ordförande Sara Rudolfsson (S) till tidningen.

I den senaste delårsrapporten hade sjukfrånvaron i Olofströms kommun ökat till 7,12 procent. I Sverige ligger snittet på 5,9 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".