Martin Persson. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
Martin Persson. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio

Utseendet spelar allt större roll för unga

"Kan börja redan vid tre, fyra års ålder"
4:30 min

Allt fler unga pojkar och flickor är missnöjda med sitt utseende, och den psykiska ohälsan ökar samtidigt bland unga.

Vad tycker du om detta? Kommentera gärna.

Utseendet är i fokus på konferensen Appearance Matters som hålls på Högskolan i Kristianstad. Konferensen samlar forskare från över 30 länder som alla ägnar sig åt ungefär samma sak. Hur vårt utseende, och vår uppfattning om hur vi ser ut, påverkar oss.

Redan vid tre, fyra års ålder är barn medvetna om sitt utseende och en del barn börjar redan i femårsåldern tänka på att räkna kalorier.
– Det är ett växande problem och det börjar allt tidigare, säger Martin Persson, doktor i medicinsk vetenskap vid University of the West of England.

Martin Persson kommer ursprungligen från Kristianstad, men verkar vid universitet i England som också samlat forskargruppen bakom konferensen i ett nätverk.

Han tror att anledningarna till att allt fler är missnöjda med sitt utseende och den egna kroppen är flera. Det handlar om idealbilder som sprids på internet och i medierna, men späs också på i de sociala medierna just nu.
– Det viktigaste med den här konferensen är att göra folk medvetna om problemen. Vi forskare behöver till exempel få fram material till föräldrar om hur man pratar med sina barn hemma om det här, säger Martin Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".