Närbild på Christopher Larsson. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
25 gånger i talarstolen. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

SD i talarstolen dubbelt så ofta

"Du är ett föredöme Sophia, som bor med din blonda man"
1:47 min

Christopher Larsson (SD) har stått i talarstolen 25 gånger de senaste två dagarna - mer än dubbelt så många gånger som tvåan, kommunalrådet Patrik Hansson (S).

Visst blev det en del sagt om jobben i budgetfullmäktige i eftermiddags. Men i övrigt har det ofta handlat om Sverigedemokraternas frågor. Trots att deras makt i Karlskrona har försvagats efter att de tappat sin vågmästarroll efter valet.

I pausen frågade P4 Blekinge en handfull partier vilken fråga som är den avgjort viktigaste frågan för Karlskronas framtid. Samtliga svarade jobben och tillväxten.

"Får ut politik"
Men i debatten dominerar frågor som invandring, integration, assimilering, flyktingförläggningar.

– De har varit duktiga på att hoppa på oss och det är ju tacksamt att vi då får ut vår politik. Sen är det bara att hoppas att någon lyssnar, säger Christopher Larsson (SD).

Och till slut dök även frågan om äktenskapet upp som Sverigedemokraterna vill värna. Partiet vill att barn i Karlskronas skolor ska få lära sig att tryggast är de barn som har gifta föräldrar, något som debatterades en del.

"Inte själv gift"
– Hur tror du det känns för ett barn med separerade föräldrar att få höra att deras föräldrar har misslyckats och därför inte värderas lika högt, säger Elina Gustafsson (S).

– Äktenskap är viktiga kärnvärden som vi står upp för även om jag själv inte är gift, säger Christopher Larsson (SD).

Att Christopher Larsson stått mest i talarstolen de här två dagarna handlar om de många replikskiften som uppstår när debatten närmar sig frågor där Sverigedemokraterna och övriga partier tycker olika.

"Blond man"
Och vad hände med debatten om äktenskapet då? Jo, till slut blev det personligt.

– Du är ett föredöme Sophia. Du bor med din blonda man, era barn och kör minibuss. Du är ett föredöme Sophia och vi är stolta över dig. Vi tycker du är duktig, säger Christopher Larsson.

– Det är ju roligt att ses som ett föredöme då jag är skild från min blonda man och nyförlovad med min vackra brunett. Men jag känner mig snarare väldigt svenskt eftersom det är väldigt vanligt att skilja sig i Sverige. Så helt plötsligt blev jag väldigt normal, säger Sophia Ahlin (M).

Budgetfullmäktige i Karlskrona väntas pågå till senare ikväll då politikerna går till beslut.

Så många gånger talade politikerna

Christopher Larsson (SD): 25

Patrik Hansson (S): 10

Camilla Brunsberg (M): 9

Yvonne Sandberg-Fries (MP): 9

Börje Dovstad (FP): 7

Magnus Larsson (C): 6

Källa: Karlskrona kommun.
Fotnot: Räknat under onsdag och torsdag fram till 14.30.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".