Fläskytterfilé med ugnsbakade grönsaker och kantarellsås
Fläskytterfilé med ugnsbakade grönsaker och kantarellsås. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Världsmästaren i orientering Kent Olsson gästar Mathörnan

"Jag lyckades bäst i orientering"
22 min

Dagens gäst i Mathörnan Kent Olsson, världsmästare i orientering och en av de mest framgångsrika löparna genom tiderna. Nu tar över som ny elitansvarig för klubben OK Orion.

Efter flera SM-guld under tidigt 80-tal så var han favorit till att vinna på VM i Gérardmer i östra Frankrike 1987. Med en minuts marginal vann han över norrmannen Tore Sagvolden.

– Jag hade ju vunnit världscupen innan och var väl favorit till att vinna. Jag visste också att jag var i bra form men därifrån till att vinna, men jag gjorde ett bra lopp, säger han.

Två år senare fick Norge dock revansch när man knep guld samt brons medan Kent tog silver i VM i Skövde.

I Mathörnan lagade han glöggmarinerad fläskytterfilé med ugnsbakade grönsaker och kantarellsås.

Köttet marineras på förhand. Därefter steks det innan det placeras i ugnen med de skivade grönsakerna (potatis, palsternacka, morötter, lök, blomkål och rödlök).

Han steker kantarellerna ganska hårt i smör i en kastrull, nästan knapersteker dem, innan han tillsätter redning och grädde. Till detta serverar han sallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".