Maria Persson, chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Karlskrona. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio
Maria Persson får lämna jobbet som skolchef. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio

Maria Persson får lämna skolchefsjobbet

Kommunalrådet: Vi får inte påverkas av yttre tryck
1:07 min

Maria Persson får inte fortsätta som chef på barn- och ungdomsförvaltningen i Karlskrona. Istället blir hon ny chef för arbetsmarknadsförvaltningen.

Det har stormat runt två förvaltningschefer i Karlskrona kommun ända sedan åttaåriga Yara Alnajjar dog i våras, misstänkt mördad av det par hon bodde hos. Dels Maria Persson, barn- och ungdomschef, och Anette Gladher, chef för socialförvaltningen.

Chefer i Karlskrona kommun har förordnanden som omprövas var femte år. Anette Gladher har varit tillförordnad socialchef och blir nu ordinare de närmsta fem åren.

Maria Persson sökte tjänsten som chef över den nya förvaltningen som ansvarar både för grundskola och gymnasium. Men den går istället till Göran Palmér, som varit chef för gymnasieskolorna i snart tio år. Maria Persson blir istället chef för den nya arbetsmarknadsförvaltningen.

Maria Persson har kritiserats för hur hon agerade när rektorn på Tullskolan, där Yara Alnajjar gick, stängdes av.

Och Anette Gladher var chef över socialförvaltningen som missade ett fax med en orosanmälan som kom från polisen. Faxet blev liggande på socialförvaltningen i över en vecka och hittades först efter att flickan var död.

Carl-Martin Lanér blir chef för den nya drift- och serviceförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".