Margareta Skantze. Foto:Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio
Margareta Skantzes nya bok kommer ut i mars. Foto:Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Margareta - unionsdrottningen och hennes tid blir årsbok

"Man ser henne kanske i första hand som en dansk drottning"
11 min

Föreningen Norden har utsett en bok skriven av en Blekingeförfattaren Margareta Skantze till sin årsbok 2015. Boken Margareta - unionsdrottningen och hennes tid, ges ut till våren.

Att boken utsetts till årsbok 2015 av Föreningen Norden betyder mycket, berättar Margareta Skantze:

– För mig är det en stor glädje för idag är det svårt att tränga igenom det massmediala bruset. Det innebär för mig en marknadsföring av boken och att jag når fler läsare och förhoppningsvis kanske att den kan översättas till danska och norska och kontakt med bibliotek och skolor och det ska göras en studiehandledning.

Boken handlar om drottning Margareta som föddes 1353 och som var Waldemar Atterdag och Helvig av Slesvigs yngsta barn.

Hon lyckades hålla ihop och styra unionen som bestod av nuvarande Sverige, Danmark, Norge, Island och Grönland. Det som idag kallas Kalmarunionen. Den största till ytan i hela Europa.

Och hon var väldigt viktig för Blekinge:

– Hon hade en serie politiska mål. Ett av dem var att hon ville bryta med den starka ekonomiska och politiska dominansen från den tyska Hansan. Och då satsade hon på inhemska handelsstäder och tillverkning. Och hon satsade på Ronneby som egen handelsnamn. Hon värnade om Ronneby, säger Margareta Skantze.

Boken som ges ut på eget förlag kommer i mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".