Två personer med ett paraply är ute och går i kraftig blåst. Foto: Johan Nilsson/TT.
60 personer kommer Eon ha i beredskap i Blekinge i helgen. Normalt är det tre. Foto: Johan Nilsson/TT

Eon rustar för Alexander

"Förbereder oss på högsta möjliga sätt"
1:30 min

Eon har på grund av stormen Alexander som är på väg in över Blekinge satt in extra personal för att klara av eventuella strömavbrott. 500 personer, 40 maskiner och tre helikoptrar finns tillgängliga.

– Vi förbereder oss på högsta möjliga sätt. Normalt sett är det ju inga som jobbar på lördag så därför lägger vi all personal i beredskap hos såväl oss själva som de entreprenörer som jobbar hos oss, säger Håkan Gunnarsson som är regionchef för Eon.

Eon kommer ha 500 personer i södra Sverige som är tillgängliga att jobba. Dessutom kommer det i Blekinge finnas 60 personer i beredskap, som så fort stormen lugnat sig, är redo att gå ut i skog och mark för att koppla om och laga elledningar och röja upp. Normalt en helg är den styrkan på tre personer. Ett fyrtiotal maskiner och tre helikoptrar finns också till hands för att klara stormen.

Just nu är det fortfarande en klass ett varning över Blekinge med som högst vindstyrkor på 21-24 meter per sekund och blir det som SMHI förutspått så kommer inte så många blekingar bli strömlösa.

– Blir det inte allvarligare än vad SMHI säger så tror jag inte det blir mer än ett tusental kunder som blir utan el. Men det behövs ju så lite för att det ska bli så mycket värre. Så det är jättesvårt att förutspå, säger Håkan Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".