Bo Anders Eriksson med sin pappa Erik Andersson. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
1 av 3
Bo Anders Eriksson med sin pappa Erik Andersson.
Värmepump i Erik Anderssons hus i Gränum. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
2 av 3
Värmepumpen som Erik skulle tvingas ligga under.

Nytt rum i stället för fånge i sängen

"Han reste sig själv"
1:16 min

En lösning verkar vara i sikte när det gäller 93-årige rullstolsburne Erik Andersson i Gränum som inte ville flytta sin säng och därmed skulle förlora en del av sin hemtjänst.

Han riskerade bli sängbunden 24 timmar om dygnet eftersom hemtjänsten inte kunde komma åt sängen från bägge sidor.

Mannens son planerar nu att bygga ett nytt rum dit sängen kan flyttas.

Drog in hemtjänst
För drygt en vecka sedan drog kommunen in en del av Erik Anderssons hemtjänst. Orsaken var att personalen inte kunde komma åt Erik Anderssons säng från bägge sidor. Sängen var placerad i en trång hall, och Erik Andersson ville inte flytta sängen till vardagsrummet eftersom han då skulle tvingas ligga under en luftvärmepump.

Sonen Bo Anders Eriksson menar att fadern inte skulle få en blund i ögonen av att ligga så.

– Att ligga i den värmen och den blåsten och det suset som är där går inte, sa han.

Kvar i sängen
Följden blev att en del av hemtjänsten helt sonika drogs in. Erik Andersson skulle få ligga kvar i sängen, och äta och utföra sina behov där, eftersom det fanns risk att personalen skulle skada sig om de fortsatte lyfta honom från en sida.

Men i onsdags när de skulle sluta lyfta upp honom ur sängen reste han sig enligt socialchefen Tomas Svensson själv i sängen, och satte sig i rullstolen. Men enligt Bo Anders Eriksson har personalen fortsatt ta upp 93-åringen.

Långvarigt ärende
Det här är ett ärende som pågått under flera år, och nu har Bo Anders Eriksson tröttnat på det som han beskriver som kommunens ointresse, och sökt bostadsanpassningsbidrag för att bygga om en del av huset till nytt sovrum, och övertalat sin far att flytta dit.

Carina Melin 
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".