Två personer med ett paraply är ute och går i kraftig blåst. Foto: Johan Nilsson/TT.
. Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge är redo för storm

"De här vindbyarna kan fälla träd"
1:44 min

Kommunerna, räddningstjänsten och elbolag är rustade och redo att ta emot stormen Alexander. Enligt meteorologen Mats Andersson finns det en risk att vindarna når stormstyrka i Blekinge.

– Det finns en liten risk att det lokalt kan bli stormbyar i de allra väst - sydvästligaste delarna och vid kustbandet, säger Mats Andersson.

Bör man hålla sig inne?

– Ja, det tycker jag absolut vid kustbandet och även vid de väst- sydvästligaste delarna. Varför ta en risk att gå ut? De här vindbyarna kan fälla träd.

Blekinge förbereder sig
I hela Blekinge pågår förberedelser för att tackla en eventuell storm. Räddningstjänsten har gått ut med ett meddelande på sin hemsida med tips inför stormen som att ta in lösa föremål i trädgården och surra fast båtar så de inte slits loss. Räddningstjänsten är dessutom redo att ta in extra personal om det skulle bli storm.

Hemtjänsten i Blekinge har gått ut med information till sina anställda om hur de ska göra om det blir svårt att ta sig fram i stormen. På äldreboenden i Sölvesborg har man laddat upp med batterier i ficklampor och extra filtar om det blir strömavbrott. I Karlskrona kommun har man förberett med sjötaxi till Aspö gör hemtjänsten om färjan inte skulle gå.

500 på Eon redo för storm
Dessutom har Eon utökat sin beredskap i Blekinge från normalt tre personer till hela 60 på grund av stormen för att snabbt kunna laga trasiga elledningar imorgon bitti.

– Vi förbereder oss på högsta möjliga sätt. Normalt sett är det ju inga som jobbar på lördag så därför lägger vi all personal i beredskap hos såväl oss själva som de entreprenörer som jobbar hos oss, säger Håkan Gunnarsson som är regionchef för Eon.

Eon kommer ha 500 personer i södra Sverige som är tillgängliga att jobba. Dessutom kommer det i Blekinge finnas 60 personer i beredskap, som så fort stormen lugnat sig, är redo att gå ut i skog och mark för att koppla om och laga elledningar och röja upp. Normalt en helg är den styrkan på tre personer. Ett fyrtiotal maskiner och tre helikoptrar finns också till hands för att klara stormen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".