Foto:Scanpix

Lugnt i länet när stormen drog in

Stormen Alexander verkar ha dragit förbi Blekinge utan att ha gjort någon större skada.

Både räddningstjänsten och polisen säger att det har varit lugnt i länet och att inget har hänt som går att relatera till de starka vindarna.

– Vi har inte varit på ett enda larm, säger Magnus Jardbrink på räddningstjänsten i östra Blekinge.

Kraftbolaget Eon har under natten haft några fåtal hushåll som har varit strömlösa men det ska vara avhjälpt. Inte heller de kommunala energibolagen har några strömavbrott inrapporterade.

Redan igår flyttade rederiet DFDS Seaways sin kvällsfärja från Karlshamn till Klaipeda till nu på morgonen i stället.

– Färjan gick nu på morgonen som planerat. Även färjan från Klaipeda blev försenad på grund av stormen och kommer till Karlshamn ikväll, säger Lars Malmström, informationsansvarig på DFDS.

Vindarna var som hårdast vid tiotiden vid 22-tiden på Hanö utanför Sölvesborg. Där uppmättes en medelvind på 27 meter per sekund, vilket är stormstyrka. Och i byarna blåste orkanstyrka med 34 meter per sekund.

– Men vår mätstation på Hanö är lite speciell för den ligger 40 meter högre än länets andra mätstationer, säger Mats Andersson, meterolog på SMHI.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".