Två män hjälps åt att injicera heroin. Foto: Erlend Aas/TT.
I Blekinge finns runt 200 missbrukare enligt polis och landsting. Foto: Erlend Aas/TT

Missbrukare kan få gratis sprutor

"Drogberoende kommer fortsätta injicera"
4:59 min

Blekinges missbrukare kan snart få gratis sprutor för att undvika smittor och infektioner, bland annat hiv och hepatit C.

Enligt polisen och landstinget handlar det om ungefär 200 personer som berörs av det här.

På torsdag tar landstingets hälso- och sjukvårdnämnd ett beslut i frågan och det ska alla länets kommuner också göra. Ronneby och Karlshamn har redan ställt sig positiva till det. Socialnämnden i Karlskrona tar beslut i frågan idag och inom kort även Olofström och Sölvesborg.

– Det öppnas en särskild mottagning där det finns specialutbildad personal som har öppet ett antal gånger i veckan där man tar emot gamla sprutor och ger nya och även har möjlighet att få samtala med personal, säger Per-Ola Mattsson (S) som är landstingsråd och ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Tanken med de särskilda mottagningarna är att de rena sprutorna ska stoppa spridningen av sjukdomar och att missbrukare ska ha möjlighet att prata med den specialutbildade personalen där om sitt missbruk.

En vanlig kritik mot att ge gratis sprutor är att det visar att kommun och landsting accepterar ett missbruk. Men så kan man inte se det, menar Per Ola Mattsson.

– Det finns rena sprutor och det finns smutsiga. De som är drogberoende kommer att injicera ändå. Däremot får vi en ganska stor chans att fånga människor som har ett missbruk och kunna hjälpa dem därifrån eller kunna stoppa smittor, säger Per-Ola Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".