Norrevångselever
Alexander Stenfält, Evelina Berglund och Emma Hedsten. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Niorna funderar på gymnasievalet

"Jag vill ha en så bred linje som möjligt"
6:13 min

I februari ska niorna på Norrevångsskolan i Mörrum välja gymnasieinriktning. Alexander Stenfält, Evelina Berglund och Emma Hedsten har hyfsad koll på vad de kommer att välja.

Valet till gymnasiet är för många både ångestladdat och inspirationsgivande. För de som vet vad de vill så blir ämnena nu äntligen specialiserade, men för de som inte har koll så kan valet, beroende på förutsättningar med betyg också vara svårt.

Något som har med pengar att göra
Alexander Stenfält vill ha en bred linje så han kan plugga vidare efter gymnasiet. Han tänker välja ekonomi och siktar eventuellt mot att bli lärare så småningom.

– Kanske lärare inom SO, eller en bankman som rådgivare. Något som har med pengar att göra, för det tycker jag är roligt, säger han.

Han vill dock betona att valet till gymnasiet inte avgör vad man ska bli, att man alltid kan läsa till kurser om man känner att man vill röra sig i en annan riktning.

Siktar på trav
Evelina Berglund ska gå trav, vilket kan leda till bland annat hästskötare men också hippolog som finns på ett fåtal skolor på universitetsnivå, bland annat i Flyinge. En utbildad hippolog kan jobba som ridlärare, stallchef, lärare på naturbruksgymnasier eller som tränare.

– Det gäller att komma in på rätt skola, så blir allting bra, säger hon.

Hon har alltid tyckt om hästar och ville först bli ridlärare men inser också att det inte är särskilt välbetalt och att jobben är få. Det gäller att tänka taktiskt.

Ska bli något komplicerat
Emma Hedsten siktar på att läsa naturvetenskapliga programmet på Vägga gymnasium i Karlshamn.

– Det är det absolut bredaste man kan göra och då stänger man inga dörrar. Jag vet inte vad jag ska bli, men i alla fall något komplicerat, som läkare, lärare eller något åt det håller, säger hon.

Hon gillar NO-ämnena och säger avslutningsvis till de niondeklassare som ännu inte bestämt sig, att man får följa sitt hjärta, och plugga förstås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".