Drönare. Foto: Johan Nilsson/TT
Många har inte en aning om vilka regler som gäller då de flyger med sin drönare. Foto: Johan Nilsson/TT

Varnar för flygande julklappar

"Rädd för att krocka"
1:41 min

Inför julen går Transportstyrelsen ut och varnar för farorna med radiostyrda quadrocopters, eller drönare som de också kallas.

De kan kosta från någon hundralapp upp till flera tusen kronor och vikten kan variera från några gram till något kilo. Det handlar om quadrocopters, eller drönare som alla har det gemensamt att de är relativt lätta att flyga och teknikutvecklingen de senaste åren har gjort att marknaden formligen exploderat.

Fara för många
Många väntas få den här typen av flygande julklappar, men hos Transportstyrelsen varnar man för att de kan ställa till med stor skada om de inte hanteras rätt.

– Det är klart att man är rädd för att träffa ett sådant objekt om man flyger ett flygplan eller en helikopter, men de är också en fara i fall de skulle ramla ner i en folksamling, säger Remi Vesvre som är ledningsstrateg på sjö- och luftfartsavdelningen. 

Kan inte reglerna
För kommersiellt bruk krävs det tillstånd för att använda dem, men är man bara ute och nöjesflyger behövs bara tillstånd i närheten av en flygplats. Hos de som använder drönare i jobbet upplever Transportstyrelsen att kunskapen om vad som gäller är god, värre är det då bland dem som flyger på fritiden.

För även om man inte behöver tillstånd så finns det regler att följa. Man får inte flyga så att andras liv eller egendom utsätts för fara och Transportstyrelsen rekommenderar att man inte flyger högre än 120 meter eller 500 meter bort i sidled. Men det här är regler och rekommendationer som är helt obekanta för de flesta.

Information vid köp
Därför vill myndigheten att det i framtiden följer med något slags informationsblad när man köper sin drönare.

– Ja det hade varit väldigt intressant att kunna ge den informationen och vi utreder möjligheten till det, avslutar Remi Vesvre.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".