Buss
Kontantfria bussar kom för sent menar facket Kommunal. Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.

Facket om kontantfria bussar: Stridit för det i fem år

Busschauffören: Så länge vi har en kassa är det rånrisk
1:31 min

Sedan i söndags är Blekingetrafikens bussar kontantfria. Men det borde de ha varit för längesedan menar Conny Illandersson som är busschaufför och skyddsombud på fackförbundet Kommunal.

Han menar att kontantfria bussar är något facket kämpat för länge och att Blekingetrafiken inte jobbat tillräckligt för att införa det snabbt nog.

– När du inte ens kan få ut kontanter i en bank tycker inte vi att våra medlemmar ska köra omkring med pengar i en buss helt oskyddade, säger Conny Illandersson.

– Det var ungefär fem år sen vi tog upp frågan och det är skönt nu när det är klart men att Blekingetrafiken går ut och säger att de har ordnat detta när vi stridit för det i fem år, det kändes inte bra, säger Conny Illandersson.

Minskat kontanterna
Blekingetrafiken har arbetat för att minska kontantanvändningen på bussarna menar Carl-Gustaf Johansson som är försäljningsansvarig på Blekingetrafiken. Men för att det inte ska gå ut över resenärerna så har det gjorts stegvis, tillexempel genom slopade bokningsavgifter, ökade möjligheter att köpa biljetter via internet och telefon och genom rabatt på resekortet

– Vi har full respekt för förarnas säkerhet och vi har också respekt för den möjlighet våra resenärers ska ha att kunna köpa sin biljett. Det tar tid att utveckla de olika lösningar som vi nu lyckats implementera och erbjuda våra resenärer, säger Carl-Gustaf Johansson.

Ökad säkerhet
Det är för att öka säkerheten för bussförarna och minska rånrisken som kontantfria bussar har införts.

Istället kan resenärerna handla med resekort eller kontokort på bussen. Men eftersom Kronobergs län inte har kontantfria bussar måste busschafförer som kör till Kronoberg via Ronneby ha med sig sin kassa och gå genom stan med den vilket Conny Illandersson menar är en risk för rån även om kassan innehåller mindre pengar.

– Så länge vi har en kassa är det rånrisk. Har jag tio kronor eller fem tusen det vet ju inte rånarna, de vet bara att jag har kontanter där, säger Conny Illandersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".