Misstankar om mutor anmäls tillbaka till kommunen

"Man vänder sig till sin närmaste chef"
1:31 min

Karlskrona kommun är nu klar med sin handlingsplan mot korruption.

Men det blir ingen extern visselblåsarfunktion likt Karlshamans modell. Om man misstänker till exempel mutor inom kommunen ska man anmäla det tillbaka till kommunen.

– Man vänder sig till sin till sin närmaste chef och om det inte finns möjlighet till det så går man vidare i chefslinjen och vandrar uppåt till förvaltningschef eller VD. Och i en extrem situation, för att man alltid ska veta vem man ska vända sig till, har vi förslag om att det ska finnas någon slags mottagningsfunktion på kommunledningsförvaltningen, säger Maria Thuresson, kommunjurist i Karlskrona kommun.

Inte extern
Karlskrona kommun vill alltså att mutmisstankar anmäls tillbaka till kommunen. Karlshamns kommun som nyligen antog sitt antikorruptionsprogram bestämde sig för att ha en extern instans som man kan vända sig till. Men Karlskrona tycker att en sådan inte skulle förändra något.

– Min tolkning är att en sådan extern mottagningsfunktion skulle egentligen ses som kommunens förlängda arm. Om man där har tagit emot en skriftlig anmälan där namn framgår, att det då skulle vara en allmän handling, säger Maria Thuresson.

I Karlskronas högsta instans dit man ska anmäla om man misstänker korruption kommer följande personer att sitta:

– Det är då kommundirektören och jag som kommunjurist, säkerhetsansvarig och VD för Moderbolaget AB, säger Maria Thuresson.

Riktlinjer
Karlskronas antikorruptionsplan innehåller riktlinjer för mutor, representation, gåvor, rabatter och bisysslor och kommer att behandlas i kommunfullmäktige 29/1-2015.

Ronneby kommun, Olofströms kommun och Sölvesborgs kommun har i nuläget inga planer på att införa en visselblåsarfunktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".