Karin Svensson, från Sölvesborg som är ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige
-- Det är djupt kränkande och bara fel, säger Karin Svensson. Foto: Roks

Kvinnoregister väcker starka känslor: "Djupt kränkande"

"Först trodde jag inte att det var sant"
4:25 min

Att kvinnor som anmält misshandel eller hot blivit registrerade hos polisen i Stockholm är något som väcker mycket starka känslor hos riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. 

Uppemot 3 000 kvinnor som anmält att de blivit misshandlade eller hotade av en närstående har registrerats av polisen i Stockholm, berättar Ekot idag. Bland annat ska uppgifter om kvinnornas beteende vara registrerat, bland annat benämns vissa kvinnor som "knepig", "krånglig" och "speciell".

– Först trodde jag faktiskt inte att det var sant. Det är djupt kränkande och det är bara fel, säger Sölvesborgsbon Karin Svensson som är ordförande i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. 

– Att det nu kommer fram att det finns en kartläggning av brottsoffret är ytterligare ett sätt att skuldbelägga kvinnan, som att hon skulle ha något som helst ansvar i misshandeln. Därför blir det fruktansvärt fel, säger hon.

Att polisen registrerar kvinnor som tycker Karin Svensson är djupt kränkande och skuldbeläggande, och hon tror att konsekvensen av det är blir att ännu färre kvinnor vill ta kontakt med polisen framöver.

– Man tappar ju förtroendet för polismyndigheten, man vill inte kartläggas. Så jag tänker att det får konsekvenser långt framöver, säger Karin Svensson från Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".