Ett collage med en bild på Blekinge tingsrätt samt en bild från åttaåriga Yaras begravning. Foto: Stina Linde/Andrea Jilder
Igår avslutades rättegången och parets advokater vill att paret släpps fria. Foto: Stina Linde/Andrea Jilder

Advokaterna: De mordmisstänkta borde släppas fria

"Tänk på konsekvenserna"
1:31 min

Paret som misstänks ha mördat åttaåriga Yara Alnajjar borde släppas fria anser deras advokater. Det framkom under slutpläderingen igår.

Redan i eftermiddag eller senast imorgon beslutar tingsrätten om det går att bevisa om det har begåtts något brott i samband med att Yara Alnajjar dog. 

Om rätten kommer fram till att brott har begåtts kommer det dock att ta längre tid att avgöra vem som ska dömas och vilket straff det blir.

Både mannen och kvinnans advokat anser att de borde släppas fria eftersom det inte finns ordentliga bevis.

-- Min klient har suttit frihetsberövad i sju månader. Jag yrkar på att han försätts på fri fot, sa Christer Holmqvist, som är mannens advokat, under slutpläderingen igår.

Åklagaren Pernilla Åström yrkar på att båda ska dömas till livstids fängelse för mord. Även om bara en av dem har utövat våldet mot Yara Alnajjar så ska den andra kunna fällas för att inte ha hindrat våldet, det så kallade garantansvaret.

Åklagaren menar till exempel att mannen borde ha stoppat Yara från att hamna i ett rum med kvinnan som hade en brödkavel i handen

Men advokat Christer Holmqvist hänvisade till flera domar igår och menade att det är orimligt att bli fälld för mord bara för att man varit passiv.

– Tänk på konsekvenserna om ett garantansvar skulle gå så långt att man kan dömas till mord eller annat allvarligt brott, säger Holmqvist.

Den mordmisstänkte mannen var utsedd till Yara Alnajjars vårdnadshavare och därför finns ett garantansvar. Men det kan bara sträcka sig till lindrigare brott, menade Christer Holmqvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".