Eniga vuxna minskar droganvändandet

"En trygghet att veta var gränsen går"
1:38 min

Nolltolerans mot alkohol, tobak och droger för högstadieungdomar i Olofströms kommun. Tack vare projektet OVE, Olofströms Vuxna är Eniga, får föräldrar stöd i hur man sätter upp och följer regler som är bra för barnen. På tre år har alkoholkonsumtionen minskat drastiskt.

– Hur bra man än är som förälder så kommer saker och ting kunna hända. Och då är frågan hur man hanterar de situationerna. Att man kanske behöver sätta sig ner med sitt barn och prata igenom situationen, vad var det som hände och framförallt det här är inte okey, det här vill jag inte att du gör om. Att man har den här grundläggande relationen att barnet eller ungdomen vågar berätta för sina föräldrar, säger Ulf Clang, drogförebyggande samordnare i Olofströms kommun.

Sen projektet OVE tog fart på allvar 2011 har man sett att fler och fler tonåringar i Olofström säger nej till alkohol, tobak och narkotika. Ulf Clang leder kurser för att hjälpa föräldrar att sätta upp och följa regler som är bra för barnen. Grunden är att skapa en bra relation.

– Det absolut viktigaste är att man uppmuntrar och ger beröm till sina barn. Det är det som ska dominera i samspelet i familjen. Många gånger när man har tonårsbarn så fastnar man i de negativa spiralerna, det blir mycket konflikter och tjat och bråk. Det vill vi försöka vända på, Ulf Clang.

För ett par år sedan hade man svårt att få föräldrar att komma på utbildningsträffarna. Men i fjol lade man ut anmälningslistor på föräldramötena i årskurs sex och sedan ringde man upp föräldrar och påminde om att kursen skulle starta. I höstas gick 25 föräldrar utbildningen. En av dem är Malin Monas, mamma till en 13-åring.

- Varken jag eller min man upplever att vi har några större problem med vår tonåring. Men när vi väl kommer till de här träffarna så känner man igen sig. Det är så många gånger idag vi föräldrar inte vågar säga nej, för man är rädd för vad som ska hända, att barnen blir arga. Man låter dem kanske bestämma mer än vad de egentligen borde göra i många situationer, men våga vara vuxen och våga ta det beslutet. För att barnen kanske inte blir glada just då men egentligen så är det det de vill ha. För att det är en trygghet att veta var gränsen går, säger Malin Monas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".