Före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Alhem: Jag tror båda döms för mord

"Står mellan livstids fängelse och vård"
8:44 min

Tidigare chefsåklagare Sven-Erik Alhem tror att både mannen och kvinnan som misstänks ha mördat åttaåriga Yara döms för just mord. 

Tingsrätten beslutade igår att både mannen och kvinnan ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Detta för att kunna ta beslut om vilken påföljd som de bägge åtalade ska få.

Ingen brottsrubricering
Att de är skyldiga till Yara Alnajjars död fastställer alltså tingsrätten, men det handlar inte om någon slutgiltig dom. 

– Man har inte gått in på brottsrubricering, utan bara klargjort att det finns övertygande bevisning när det gäller bådas skuld. Och det är precis vad som krävs för att få skicka dem på den här stora rättspsykiatriska undersökningen, förklarar Sven-Erik Alhem, tidigare chefsåklagare. 

Det är först när undersökningen genomförts och slutsatsen kommit till domstolen som en dom kan meddelas. 

– Där kommer att stå om de döms för mord, dråp etcetera, säger han. 

Båda kan dömas
Tingsrätten har kommit fram till att kvinnan utdelat ett stort antal slag mot Yara, vilket lett till flickans död. Mannen har låtit bli att ingripa. Trots att bara en kan bevisas ha utdelat slagen kan båda dömas för mord, vilket Sven-Erik Alhem tror blir fallet. 

– Om jag ska gissa, så tror jag att de fälls för mord båda två. I mannens fall så har hans garantställning haft en jätteviktig funktion i att skydda barnet, vilket han inte gjort. 

Om undersökningen visar att de var psykiskt påverkade när detta hände, då kan de dömas till vård istället?

– Ja, men det ska mycket till, det krävs en allvarlig psykisk störning för att man ska få rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Men det stämmer att det står mellan livstids fängelse och den här typen av vård när det gäller påföljden.

Vecka fyra fortsätter huvudförhandlingarna i målet. 

Läs allt om Yara-fallet här. 

Tidslinje: Detta har hänt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".