Hingsten Backdalas Kämpe tittar mot kameran. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
1 av 2
Hingsten Backdalas Kämpe planerar att bli pappa till 80 föl. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Tom Larsson vid sin häst Backdalas Kämpe. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
2 av 2
Tom Larsson hoppas att hans häst har runt 16 år av avel framför sig. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Loreenhästen kämpar för rasens överlevnad

"Sex ston är redan bokade"
1:27 min

För ett år sedan varnade man för att den nordsvenska hästen var på väg att dö ut. Men i år har det vänt uppåt och antalet betäckningar har ökat med över 40 procent.

Någon av besökarna på gården har sagt att han påminner om artisten Loreen med sin lugg som räcker långt nedanför ögonen. Det handlar om hingsten Backdalas Kämpe som under året gjort sitt för att säkra Nordsvenskens framtid.

– Utan att vi marknadsfört honom så har han under året fått betäcka tre ston och till nästa år är redan sex stycken bokade, säger gårdens ägare Tom Larsson.

Fortsätter allt att gå bra räknar Tom med att hans häst har 16 år av avel framför sig, vilket skulle kunna leda till runt 80 föl. En välkommen siffra för en ras som de senaste 30 åren minskat rejält i antal. Men efter förra årets larm, så tror Tom Larsson att utvecklingen vänder.

Men visst. 1980 var det nära 1 500 ston som blev betäckta och i år är det 471 stycken, så det är en bit kvar till de goda åren. Men Backdalas Kämpe ska alltså göra sitt att få upp antalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".