Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT
Regeringen måste tillsätta en socialtjänstkommission menar Vision. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Facket kräver förbättringar för socialtjänsten

"Kanske inte vetat innan att det varit så krisigt"
8:05 min

Det finns för få socialsekreterare och arbetsbelastningen på socialtjänsten i hela landet är alldeles för hög. Det menar fackförbundet Vision som kräver att regeringen agerar.

Fackförbundet Vision har nu dragit igång satsningen "Framtidens socialtjänst" för att skapa en bättre socialtjänst framöver.

Förbundet har krävt att regeringen tillsätter en socialtjänstkommission för att se över situationen inom socialtjänsten och kommer också framföra åsikter från alla sina medlemmar till en kommande regering.

– Vi vill uppmärksamma regeringen på att det här är ett nationellt bekymmer i socialtjänsten. Vi vill inrätta socialtjänstkommissionen för att gemensamt komma överens om åtgärder och en långsiktig plan, säger Marie Pettersson, ordförande i Karlskronasektionen. 

Vision vill att personer med kunskap om socialtjänsten som fackföreningar och personal från arbetsmiljöverket och olika myndigheter gemensamt samarbetar i kommissionen för att snabbare kunna ta beslut och införa långsiktiga åtgärder.

Till exempel vill Vision se ett maxantal för hur många ärenden en handläggare får lov att ha samtidigt och att nyanställda blir garanterade en introduktion på jobbet.

Och fackförbundet samlar just nu på sin blogg ihop förslag på förbättringar inom socialtjänsten från personalen själva som beskriver sin arbetsdag och vad som kan bli bättre. Meningen är att förslagen ska sammanställas och ges vidare till regeringen.

Bloggen har också fått stor genomslagskraft hos allmänheten enligt Marie Pettersson.

– Människor har ju i stort blivit medvetna om hur det ser ut i socialtjänsten och det har man kanske inte vetat om innan att det varit så krisigt och så har frågan väckts varför det blivit såhär.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".