Ett kollage över medlemmarna i panelen och omslaget till Liv Strömquists album. Foto. Press/Privat
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio

Kunskapens frukt: Klitoris, finns den?

Bokcirkeln som läst seriealbumet Kunskapens frukt av Liv Strömquist är tillbaka med det tredje avsnittet av sex. Idag handlar det om klitoris, och Carmen Sanmartin Torralba är upprörd.

Vi bad tre medlemmar i vårt publiknätverk att lära Kunskapens frukt av Liv Strömquist. Det ledde till ett lååångt samtal om det som boken handlar om, nämligen det kvinnliga könsorganet. I denna den tredje delen av sex diskuterar annemarie jansen, anna svahn och carmen sanmartin torralba varför det kvinnliga könsorganet särbehandlats genom tiderna. 

Kunskapens frukt

Seriealbum av Liv Strömquists om det som brukar kallas för ”det kvinnliga könsorganet”.

"Vad är det för något? Och varför har mänskligheten ett så extremt osoft, borderlineartat 
love-or-hate-relationship med just denna mänskliga kroppsdel? I en brokig mosaik bestående av gamla greker, stenålderskvinnor, Sigmund Freud, cornflakes-entreprenörer, prinsessan Törnrosa, hinduistiska gudinnor, Dogge Doggelito, biologiböcker och Stig Larsson försöker Liv Strömquist knåpa ihop en bild av det organ som Gustave Coubert kallade ”Världens ursprung”."

Källa: Förlaget Galago

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".