En hund
1 av 2
Larmen handlar ofta om husdjur. Foto: TT.
Länsveterinär Björn Dahlén. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
2 av 2
Länsveterinär Björn Dahlén tycker att de låga antalet planerade kontroller är något av ett problem. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.

Antalet planerade djurkontroller halverades

"Man kan kalla det ett problem"
1:33 min

Då antalet anmälningar om djur som far illa ökat har de planerade kontrollerna fått stå tillbaka.

Sedan 2010 har antalet planerade kontroller legat på mellan 64 och 84 stycken. 2014 har man inte ens nått upp till 30. Orsaken är de många anmälningar om djur som far illa.

– Det är ett problem att vi inte kan göra fler planerade besök, eftersom det är ett bra sätt att få koll på läget i länet, säger Björn Dahlén som är länsveterinär i Blekinge

Hälften av larmen riktiga
Totalt blev det över 280 stycken larm, men det är långt ifrån alla gånger som det faktiskt handlar om ett djur som verkligen behandlas illa.

– Jag har en känsla av att det är ungefär hälften, säger Björn Dahlén.

Husdjuren dominerar
De planerade kontrollerna handlar i de flesta fallen om större djurbesättningar som exempelvis någon lantgård eller minkfarm. Men larmen som kommer in handlar sällan om grisar som har det trångt i sina boxar.

– Oftast är det husdjur, det vill säga katter eller hundar, ja också hästar, säger Björn Dahlén. 

Ingen trend
2010 till 2013 följer länsstyrelsens siffror över antalet kontroller ungefär samma mönster. Det är det senaste året som sticker ut. Men att det skulle kunna vara början på en trend, nej det är inget Björn Dahlén är orolig över.

– Nej den känslan har jag inte, det är nog som du säger att det är det här året som sticker ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".