Helene Svedberg på Blekingepolisen. Foto: Åsa Holst/Sveriges Radio
Utredaren Helene Svedberg jobbar hårt med att få misshandlade kvinnor att medverka i utredningar. Foto: Åsa Holst/Sveriges Radio

Misshandlade kvinnor hoppar av utredningar

"Det är deras fria vilja att inte medverka"
1:34 min

Mer än varannat polisanmält fall om våld i nära relationer i Blekinge läggs ner. Det säger Helene Svedberg som utreder våldsbrott i nära relationer vid Blekingepolisen.

Orsaken till att så många utredningar läggs ner är nästan alltid att de utsatta väljer att inte medverka i utredningen.

Som utredare brottas Helene Svedberg hela tiden med att få våldsutsatta kvinnnor att medverka i utredningen.

– Jag tycker att det är väldigt vanligt att kvinnorna efter några dagar eller någon vecka känner att de inte vill vara med i förundersökningen längre, säger hon.

Helen Svedberg säger att hon på ett sätt kan förstå det. Hon menar att det är väldigt mycket som misshandlade kvinnor har att ta hänsyn till. Kvinnor tar ofta hänsyn till hela familjesituationen och barnen, menar hon.

Hitta stödbevisning
När misshandlade kvinnor väljer att inte delta i utredningen om den misshandel de utsatts för så jobbar utredarna vidare med att hitta stödbevisning i form av vittnen och rättsintyg där att skador finns dokumenterade. Men finns inte det så finns det ingen annan utväg för polisen än att lägga ner utredningen.

Men Helene Svedberg menar att även om utredningen läggs ner så kan en polisanmälan ändå leda till en förändring för de drabbade.

– Blir man utsatt för våld, oavsett om de är i hemmet eller någon annanstans så tycker Helene Svedberg att man ska anmäla.

– Man ska inte behöva leva så, säger hon.

Tänka efter
Helene Svedberg säger också att hon hoppas på att hon under de möten hon har med de inblandade kvinnorna och männen fått dem att tänka efter lite. 

– Kanske har jag sått ett frö någonstans att de ska förändra, antingen i sin relation eller hur man är mot varandra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".