Spice, knark
1 av 2
Foto: TT
Ola Jarevik, chef för narkotikaenheten på polisen i Blekinge. Foto: Åsa Holst/Sveriges Radio
2 av 2
Ola Jarevik, chef för narkotikaenheten på polisen i Blekinge. Foto: Åsa Holst/Sveriges Radio

Polisen: Kontrollera era ungdomar

Uppmanar föräldrar att snoka mer!
1:32 min

Snoka i era ungdomars datorer och mobiler. Den uppmaningen riktar Ola Jarevik, chef för narkotikaenheten, till alla föräldrar.

Ola Jarevik menar att föräldrars kontroll kan förhindra att ungdomar fastnar i ett drogberoende.

Det finns mycket knark i länet och enligt Ola Jarevik kan i stort sett alla ungdomar lätt och snabbt få tag i narkotika.

– Det är inte många unga som bara är ett par samtal ifrån någon som har tillgång till droger som man lätt kan köpa, säger han.

Snabbt på nätet
Sedan är det ju nätet så klart som gör att ungdomar snabbt och anonymt kan få tag i stort sett vilken drog som helst. Och polisen jobbar intensivt med att komma åt den kriminella nätförsäljningen.

Polisen jobbar ganska hårt på den typen av försäljningar eller överlåtelser och Ola Jarevik säger att det är svårt, jättesvårt arbete.

Han menar att det skulle underlätta med en tydligare lagstiftning så att polisen får möjlighet att kontrollera mer på nätet än vad man kan göra idag.

Var inte rädd
Föräldrar är de som effektivast kan förhindra att en ung person blir beroende av droger menar Ola Jarevik och han uppmanar därför föräldrar att snoka mer.

– Jag vädjar till föräldrar att kontrollera mer. Var inte rädda att kontrollera i datorer och mobiler. Vi har inte bara en rättighet utan en skyldighet att kontrollera vad våra barn gör, säger han.

Han säger också att det står i lagen att vårdnadshavare har en skyldighet att värna om ungas hälsa.

– Vi måste ta hand om dem, slår Ola Jarevik fast.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".