Ett par i sängen. Foto: TT.
1 av 2
Ett par i sängen. Foto: TT.
Helene Svedberg på Blekingepolisen. Foto: Åsa Holst/Sveriges Radio
2 av 2
Det är sällan polisen får reda på att det har förekommit prositution i länet. Foto: Åsa Holst/Sveriges Radio

Prostitution sällsynt ärende för polisen

"Om det inte sker sexköp dagligen så varje vecka skulle jag tro"
1:20 min

Hela tiden pågår det prostitution i Blekinge men det är sällan sexköp kommer till polisen kännedom.

De gånger polisen kommer i kontakt med prostitution handlar det ofta om egen spaning på nätet, tips eller att polisen stött på sexköp i en annan utredning.

Helene Svedberg utreder bland annat sexbrott och hon berättar att köp av sexuella tjänster inte alls är ovanligt i Blekinge.

– Om det inte sker dagligen så varje vecka skulle jag tro, säger Helene Svedberg.

Men det är inte särskilt ofta Blekingepolisen kommer i kontakt med prostitution. Köp av sexuella tjänster och annan brottslighet i samband med prostitution är inte lika prioriterat som annan brottslighet i polisens arbete.

 – Men det pågår hela tiden spaning efter misstänkt sexhandel, säger Helene Svedberg.

Polisen spanar på nätet efter misstänkta köpare och säljare och sedan kommer det också in tips i andra ärenden som polisen håller på med.

Tips är viktiga för att komma åt prostitution och Helene Svedberg uppmanar alla att vända sig till polisen om man misstänker att det förekommer köp av sexuella tjänster.

– Jag tycker att man ska lämna tips till polisen om man iakttar saker till exempel på nätet eller i den trappuppgång man bor i, säger Helene Svedberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".